Herceg Novi: Skoro sve palme zaražene surlašem

16.10.2022.

Od oko 800 palmi na javnim površinama o kojima brinu radnici u sektoru održavanja zelenila u Komunalno-stambenom, uklonjeno je 280 sadnica zaraženih palminim surlašem u proteklih pet godina od kada se na hercegnovskoj rivijeri pojavio ovaj štetočina. 

"Pokušavamo da hemijskim tretiranjem sačuvamo mlađe palme, koje nisu obuhvaćene zarazom. U potezu morskog dobra ostao je određeni broj zaraženih palmi da se ukloni. Imamo lokacije kojima je teško pristupiti. Na nekim stepeništima, uz visoke potporne zidove, onemogućeno je formiranje skela i otežan pristup mehanizaciji. Zbog konfiguracije terena problem je i Stari grad", kaže direktorica Jasmina Konjević.


Podsjećamo da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja angažovalo privatnu firmu "Ekoplant" iz Podgorice da uklanja palme sa privatnih površina, na osnovu spiska fitosanitarne inspekcije i Sekretarijata za komunalne djelatnosti Opštine Herceg Novi. Cilj je da se uklone sve zaražene i omogući mladim palmama da opstanu.

Iz Komunalno stambenog preduzeća i Službe komunalne policije apeluju na građane da ne odlažu zeleni otpad pored kontejnera već da to urade na propisan način uz njihovu asistenciju.

  

Za mjesec radnici Komunalno stambenog sakupili su preko tona te vrste otpada . Problem je što se ogromne količine ostavljaju uz kontejnere Službenici komunalne policije i inspekcijskog nadora obavljaju pojačane kontrole odlaganja zelenog i građevinskog otpada koji mora da se odlaže na gradsku deponiju Tisove grede. Kazne za nepropisno odlaganje otpada za fizička lica su 500 eura.


Izvor: Vijesti / https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/382524/herceg-novi-skoro-sve-palme-zarazene-surlasem


Autorka fotografije: Jana Radan

Obrada: Ivana Vučković

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji