Projekat

Posljednih 7 godina, uslijed invazije parazitskog insekta tzv. crvenog palminog surlaša, došlo je do gubitka, procjenjuje se, više od 1500 kanarskih palmi na području opštine Herceg Novi. Neadekvatna reakcija, prvenstveno nadležnih institucija, ali i samih građana, dovela je do postepenog propadanja i gotovo istrebljenja jedne biljne vrste u našem gradu. Nestankom ovolikog broja palmi došlo je i do narušavanja prirodnog nasljeđa Herceg Novog, kao i do degradacije životne sredine i prirodnog i kulturnog bogatstva grada. Uz to, izostala je artikulisana reakcija odgovornih institucija na ono što je sad de facto stanje, kao i artikulisana reakcija građana koji danas svjedoče bitno izmjenjenom licu grada. Sve ovo sa razlogom razumijemo kao opominjuć simptom, znak da imamo problem neadekvatne, odnosno nedovoljne zaštite i valorizacije prirodne baštine i životne sredine, te da tom problemu, između ostalog doprinosi nedovoljna informisanot i angažovanost građana kao i nedovoljna i nekontinuirana saradanja sa lokalnom upravom.

Autorka fotografije: Zvezdana Kujović


Uzimajući problem palmi kao polazište za problematizaciju i bavljenje širokim poljem valorizacije i zaštite životne sredine (posebno se baveći odnosom građana prema prirodi kao dobru, kao i florom Herceg Novog) kroz projektne aktivnosti nastojimo ostvariti specifični cilj: Unaprijeđenje valorizacije prirodne baštine i životne sredine u opštini Herceg Novi, te na taj način uticati na ostvarenje opšteg cilja projekta: Doprinos stvaranju zdrave i zaštićene životne sredine.

Kroz pažljivo osmišljene aktivnosti (Kreiranje online platforme posvećene valorizaciji i zaštiti prirodnog nasljeđa i životne sredine, prikazivanje dokumentarnih filmova koji se bave odnosom čovjeka i prirode, kreiranje i prikazivanje dokumentarnog filma “Palma Nostra”, podstičući građane na angažman i ostvarujući saradnju sa opštinom Herceg Novi) nastojimo ostvariti sledeće rezultate: Povećana informisanost građana o značenju i značaju prirodne baštine i životne sredine; Povećano učesće građana u prepoznavanju i rješavanju ekoloških problema, Unaprijeđena saradnja Opštine Herceg Novi i NVO sektora u oblasti zaštite životne sredine.


Projekat Palma Nostra je baziran na idejnom predlogu NVO Novi Val iz Herceg Novog, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). ReLOaD2 program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa 15 opština, među kojima je i klaster Coastal Mates sa Opštinom Herceg Novi.

Projekat predvidja trajanje od 5 mjeseci. Predvidjen budzet za uspjesnu realizaciju iznosi 4.920.00€.

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji