Herceg Novi „položio oružje” pred crvenim surlašem, palme uništene

10.11.2022.

Budući da je za nešto više od godinu u Herceg Novom uklonjeno preko 200 stabala kanarskih palmi i još toliko sa privatnih površina, te da je od 36 palmi u parku “Boka”, nekadašnjem amblemu grada, ostalo desetak stabala, može se reći da je grad “položio oružje” pred “crvenim surlašem” i u cjelosti izgubio svoju prepoznatljivu vizuru. U Komunalno- stambenom smatraju da su si preostale palme u parku zaražene i da će i one sasvim izvjesno morati da budu uklonjene. U Sekretarijatu za komunalne djelatnosti kažu da je, prema njihovoj evidenciji, u minule četiri godine, samo sa javnih površina uklonjeno 360 palmi.


-U ovih 360 palmi podrazumijevaju se sve vrste (phoenix canariensis, washingtonia robusta, chamaerops humilis), a phoenix canariensis je bilo oko 150 komada. U protekle četiri godine usljed napada surlaša 95 odsto palmi je uklonjeno, po nalogu fitosanitarne inspekcije, kažu u Sekretarijatu za komunalne djelatnosti.


Na privatnim površinama najviše je uklonjenih palmi, pa je tu šteta i najvidljivija.


-Najveći broj palmi se nalazio u dvorištu Opšte bolnice Meljine, vlasništvo Atlas grupe, Instituta “Dr Simo Milošević” i u parku “Boka” koji pripada preduzeću “Vektra Boka”, kažu u pomenutom Sekrtarijatu.


Palme su krasile i 8 kilometara dugo šetalište “Pet Danica”, baš kao i rivijeru. Danas, ne zna se šta teže pada oku, panjevi koji su ostali nakon sječe, duga stabla bez krošnji ostala nakon neuspjelih tretmana ili naprosto puste površine na kojima nije zasađeno ništa po uklanjanju palmi. Svega nekoliko skupina palmi ostalo je u Meljinama, Igalu i Zelenici, no i to je pitanje do kada.


Izvor: Boka News 

https://bokanews.me/herceg-novi-polozio-oruzje-pred-crvenim-surlasem-palme-unistene/

Autorka fotografije: Jana Radan

Obrada: Ivana Vučković

Postani valom

Javi nam se

Učestvuj i ti

cross Zatvori
Prijatelji

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2–ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera.

Prijatelji